do. 15 mrt 2018
Boekenballade 2018
Music & Lyrics
  • Boekenballade

Locatie: 

Muziekcafé

Zaal open: 

17:00

Aanvang: 

19:00

Muziekcafé open: 

17:00

De 83ste Boekenweek is van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018. Net als vorig jaar organiseren we ook dit jaar in samenwerking met Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis en Bibliotheek Hengelo weer de Boekenballade. Een avond waar muziek en literatuur elkaar een ferme en liefdevolle handdruk geven.

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: 'en toch is alles wat we doen natuur', deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”. En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse).

Hoe het thema vanavond precies terug gaat komen weten we nog niet. Wel stellen we je hieronder vast voor aan de hoofdrolspelers van de Boekenballade 2018!

A.L. Snijders
A.L. Snijders (Amsterdam, 24 september 1937), pseudoniem van Peter Cornelis Müller, maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool). Hij is de uitvinder van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal wordt genoemd, afgekort ZKV en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd.
Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven. In zijn nieuwe boek 'De libelleman' zijn de stukjes gebundeld die Snijders in 2013 en 2014 schreef. Veel thema's zijn vertrouwd: stad en land, literatuur, kinderen, dieren, tao, taal en filosofie.

Nathalie Baartman
Licht hysterisch, wereldvreemd en van het padje af. Gelukkig maar. Dat maakt haar tot een van die bijzondere, eigenzinnige cabaretiers die we moeten koesteren. In najaar 2016 startte ze met haar zesde cabaretprogramma Voest! In 2017-2018 volgt de reprise.
Nathalie schrijft columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en regelmatig ook voor het radioprogramma Vroege Vogels. De eerste reeks columns in de krant is in boekvorm verschenen: Ik heb iets met prutsers. Nathalie was bovendien gastcolumniste van TM en Cappuccino.

Atte Jongstra
is schrijver en essayist en recenseert voor NRC Handelsblad. In 2016 ontving hij de Constantijn Huygens-prijs. Jongstra heeft diverse boeken op zijn naam staan. Incidenteel is hij actief als beeldend kunstenaar. Zo was hij in 2013 actief als gastcurator van de tentoonstelling De paden van het paradijs in het Rijksmuseum te Enschede. Een week voor de boekenweek 2018 verschijn zijn bundel De ontgroende mens ter gelegenheid van het Boekenweekthema 'Natuur'.

Arthur Adam
Arthur Adam is een singer-songwriter die in allerlei genres melodieuze, intrigerende nummers schrijft en een stem van elastiek heeft. Hij maakt melancholieke, akoestische Engelstalige liedjes die in de muziekpers vergeleken worden met het werk van onder andere Damien Rice, Sufjan Stevens en Jeff Buckley. Over zijn album voor In A Cabin With schreef 3voor 12: "Hij geeft zijn warmte gratis weg zodat jij deze winter veilig door kan komen." Adam bracht vier albums uit: het experimentele album In a Cabin With, de popplaat Awake, het veelzijdige album Pulse, en het voor zijn doen optimistische Magic, Light.

Johanneke ter Stege
Verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of dichtend als Deventer Dichter. Johanneke: “Ik wil mensen inspireren met mijn muziek en ze details laten zien van de wereld om ons heen, zodat ze zich opnieuw kunnen verbazen over het gewone.” Johanneke laat zich inspireren door: Michel Gondry, Franco Fontana, Ingmar Heytze, Spinvis, Ane Brun, en Fiona Apple.

Jordi Lammers
studeert Nederlandse taal en cultuur in Nijmegen. In 2016 was hij de campusdichter van de Radboud Universiteit, nadat de jury bestaande uit letterkundige Jeroen Dera en de Nijmeegse stadsdichter Frouke Arns hem hadden geprezen om zijn vervreemdende taalgebruik en zijn durf om stelling te nemen. Stadsdichter Arns vergeleek hem met ‘de jonge Oscar Wilde’. In datzelfde jaar won hij de voorronde van de landelijke schrijfwedstrijd Write Now! Zijn gedichten en verhalen verschenen onder andere in Meander, De Optimist, Op Ruwe Planken en De Revisor.

Marijke Agterbosch
Is de stadsdichter van Hengelo. Ze is intussen de vijfde stadsdichter. Haar gedichten kenmerken zich door mooi woordgebruik en ritme.

Sansan
Een vriendengroep die samen zingt. Puur voor plezier, zonder winstoogmerk of beroemd te worden. Ze beoefenen bijna alle genres, meestal a capella, soms begeleid door gitaar. Waar nodig vertalen ze of maken ze zelf liedteksten (meestal Twents). Het is vast en los, paal noch perk, maar toch vlees en vis.

Vooraf een hapje eten in ons Muziekcafé? 

Dat kan! Bekijk hier de menukaart van de huidige maand.

Couverts online reserveren in Metropool Muziekcafé Hengelo