vr. 31 mrt 2017
BOEKENBALLADE: Ernst Jansz, Ellen Deckwitz, Lars van der Werf, Arthur Adam, Johanneke ter Stege, Wouter Muller, Marijke Agterbosch
Music & Lyrics
  • Muziek
  • poëzie
  • literatuur

Locatie: 

Muziekcafé

Zaal open: 

17:00

Aanvang: 

20:00

Muziekcafé open: 

17:00
FB button

BOEKENBALLADE
Muziek en literatuur gaan vaak hand in hand. Beiden zijn grote verleiders: verleiden tot denken, verleiden tot dansen, verleiden tot luisteren. Tijdens de Boekenweek willen we proberen de verleiding in een avond te vangen. Met muziek en literatuur dus! Verboden vruchten is het thema van de Boekenweek 2017; verleiders en verleiding staan centraal. De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis, Bibliotheek Hengelo en Metropool presenteren: BOEKENBALLADE 2017.
Hieronder stellen we je de verleiders van deze avond voor!

Ernst Jansz
Was natuurlijk één van de grote verleiders binnen Doe Maar. Maar Ernst is veel meer en schrijft naast muziek ook boeken. Daarnaast is hij een groot bewonderaar van de meest verse winnaar van de Nobelprijs voor literatuur Bob Dylan en die liefde voor Dylan hoor je vanavond, naast zijn eigen werk, zeker terug!

Ellen Deckwitz
Is een Nederlandse dichteres, schrijfster en columniste. Ze schrijft onder meer voor NRC Next, NRC Handelsblad en De Morgen. Ze draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, De Wereld Draait Door en Poetry International. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen. Ellen presenteert de Boekenballade.

Wouter Muller
Met zijn liedteksten bezingt Wouter Muller (Bandoeng,1947) het verhaal van iemand die vanuit zijn Indische afkomst zijn eigen weg zoekt. Geen lofzang op ‘tempo doeloe’ of de verloren gordel van smaragd, maar een even liefdevolle als kritische blik op de Indische cultuur en de prijs van aanpassing aan een andere cultuur. Soms met een ontroerend eerbetoon, dan weer met veel humor. Het is Indisch en niet-Indisch tegelijk, maar indringend, aangrijpend en van begin tot eind recht-uit-het-hart. Met sfeervolle luisterliedjes en swingende rock, met een lach en een traan rijgt Wouter Muller zijn teksten en muziek aaneen tot een meeslepend verhaal.

Johanneke ter Stege
Verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of dichtend als Deventer Dichter. Johanneke: “Ik wil mensen inspireren met mijn muziek en ze details laten zien van de wereld om ons heen, zodat ze zich opnieuw kunnen verbazen over het gewone.”
Johanneke laat zich inspireren door: Michel Gondry, Franco Fontana, Ingmar Heytze, Spinvis, Ane Brun, en Fiona Apple.

Lars van der Werf 
is een Rotterdamse dichter die al versjes schrijft zo lang als hij zich kan herinneren. Per trein en ander openbaar vervoer trekt hij er met zijn typemachine op uit om versjes op maat te schrijven en overal te verkondigen dat 'Heb lief' is waar het leven om draait. Zijn eerste bundel Versjes van Lars verscheen in 2014, gevolgd door Heb lief in februari 2016.

Arthur Adam
Hij fluistert, schreeuwt, bromt en verwondert. En dat allemaal in zijn eigen muzikale universum waar hij laveert tussen Radiohead en Jeff Buckley, tussen Satie en Coltrane, tussen Andrew Bird, Sufjan Stevens, Wilco en Joni Mitchell. Muziek die je niet als behang opzet maar waar je naar moet luisteren om de onderliggende schoonheid volledig te ontdekken. De muzikale koning Arthur heeft in de vorm van zijn Gibson ES120T zijn eigen Excalibur en met een stembereik van meer dan drie octaven kan hij ook vocaal gezien alle registers opentrekken.

Marijke Agterbosch
Is de stadsdichter van Hengelo. Ze is intussen de vijfde stadsdichter. Haar gedichten kenmerken zich door mooi woordgebruik en ritme.

Vooraf een hapje eten in ons Muziekcafé? 

Dat kan! Bekijk hier de menukaart van de huidige maand.

Couverts online reserveren in Metropool Muziekcafé Hengelo