Hemd Van Het Lijf: Dany Lademacher

In Hemd Van Het Lijf stellen we een aantal vragen aan artiesten die binnenkort in Metropool te zien zijn. Wij wanen ons geen journalist maar hebben wel een gezonde nieuwsgierigheid naar dingen die onze sterren zoal doen, gedaan hebben en leuk vinden. In de eerste aflevering (ja ja, dit gaan we ongetwijfeld vaker doen) voelen we Dany Lademacher aan de tand. Die zie je met zijn Wild Romance op 17 juni en na het lezen van deze Hemd Van Het Lijf weet je in elk geval aan welk optreden hij warme herinneringen koestert en wat hij graag op zijn bord vindt!

We treffen Dany in een opperbeste bui. Zo dadelijk moet hij op pad om kostuums voor de op handen zijnde theatertour, die in oktober van start gaat, uitzoeken, dus er is een beetje haast!

Hoi Dany, we steken maar gelijk van wal. Met welke artiest zou je nog graag eens het podium delen?

Poeh, teveel om op te noemen. Je overvalt me met de vraag, hij is me eigenlijk nog nooit gesteld. Als ik dan werkelijk moet kiezen dan moet het Jeff Beck zijn, dan lijkt me een fijne man om mee te musiceren. Als goede tweede noem ik Brian May, maar die ken ik persoonlijk en dat is dan net iets minder magisch.

Wat is je vroegste muzikale herinnering?

De radio en dan Edith Piaf die erop zingt. Het moet rond 1958 zijn geweest. Via jazz groeide ik naar rock ’n roll. Destijds was er op de radio maar een half uurtje rock ’n roll per week in de ether, de rest was jazz of klassiek.

Wat is de laatste plaat of cd die je hebt gekocht? Heb je een vaste platenboer of ben je een streamingman?

Axis Bold As Love van Jimi. Na die tijd heb ik eigenlijk alle muziek gekregen dus de noodzaak om naar een platenzaak te gaan was er nooit. Streamen en downloaden doe ik al helemaal niet.

Als je even een kijkje in onze agenda neemt: naar welke show zou je gaan als je een beetje in de buurt zou wonen?

Geen enkele! Maar dat ligt niet aan jullie programma, ik ga nooit naar shows. Ik erger me aan van alles en nog wat als ik niet zelf op het podium sta. Ik heb in mijn leven inmiddels alles wel gezien op festivals en podia over de hele wereld. Ik wil niet blasé klinken maar de drang heb ik simpelweg niet meer. Ik ben overigens nog wel steeds gek op muziek, laat daar geen twijfel over bestaan!

Hoe ziet een dag van Dany Lademacher eruit als je vrij bent?

Ik zit graag in mijn tuin of op mijn balkon met een lekkere cocktail. Dan zet ik graag klassieke muziek op, daar haal ik veel inspiratie uit. Rock is slechts een kleine druppel in de grote muziekoceaan, ik leer nog altijd veel van klassieke stukken en composities. Ik schrijf zelf nog altijd graag muziek dus ik moet mezelf blijven uitdagen op dat vlak. Je mag niet lui zijn met muziek maken. Het resultaat van al dat geschrijf is inmiddels voor een deel vastgelegd op de onlangs verschenen cd Out Of Heaven. Gaan we ook zeker stukken van spelen vrijdag!

Welke websites heb je gebookmarkt? Welke sites bekijk je elke dag om wat voor reden dan ook? (social media en nieuwssites daargelaten).
Geen 1. Ik gebruik het internet eigenlijk alleen om zaken als apparatuur te bestellen. Op zich is het wel frappant dat ik zo weinig met internet doe. In 1978 schreef ik zelf computerprogramma’s voor mijn Apple 2, aangezien die er toen nauwelijks waren. Ik haalde destijds een Apple op in Hilversum, de enige computerwinkel in Nederland. Een computer met 48K en een floppy. Ik weet nog goed dat het ding 4800 gulden kostte toen. Een vermogen! En vervolgens kon je er eigenlijk niet eens zo veel mee!

Ben je geabonneerd op een krant of tijdschriften? Welke?

Nee. Ik lees geen krant en kijk nauwelijks tv. Ik volg het nieuws maar verder eigenlijk niet. Ik maak met name veel muziek.

Wij koken in Metropool zelf voor onze artiesten en crew. Wat maken onze koks je blij mee? En wat wil je liever niet op je bordje zien?

Ik ben dol op chateaubriand en croute, en daar dan een lekker glas wijn bij, maar dat verwacht ik op 17 juni niet op mijn bordje hoor. Dat maak ik graag zelf (Dany is naast gitarist ook kok) en eet het vervolgens smakelijk op. Ik ben geen fan van koolsoorten en spruiten. Voor de rest eet ik eigenlijk alles, en met smaak.

Aan welk optreden koester je zelf warme herinneringen en waarom?

Keulen 1988! Dat was een show voor omroepmensen van RTL+, dus geen typisch rock ’n roll publiek. Maar we speelden geweldig. Het concert is nog terug te vinden op Youtube. De band was erg goed toen, ook al met Rudy en David met wie ik nu gelukkig weer speel. En toen nog met Cees Meerman op drums, die helaas ook al niet meer onder ons is.

Tegenwoordig is Jan ’t Hoen jullie drummer. Hij is min of meer verantwoordelijk voor het feit dat jullie samen spelen is het niet?

Jan was altijd een groot fan en ging drummen om ooit deel uit te kunnen maken van The Wild Romance. Hij heeft de mannen weer bij elkaar gebracht en heeft hier eigenlijk zijn hele leven naartoe gedrumd!

Je meest onwaarschijnlijk hit succes had je met de Breedbekkikkers. Vertel eens.

Ach ja de Breedbekkikkers. Dat was meer een grapje van Herman. Maak Van Uw Scheet Een Donderslag werd een hit omdat het van de KRO niet op de radio mocht. Dat is wel vaker het recept voor een hit. Mooi detail is de blazerspartij op dat nummer of eigenlijk het gebrek eraan. Er moesten nog hoempa pa toeters in het refreintje, maar die duivelse fanfarejongens kwamen maar niet opdagen. Studiotijd was kostbaar destijds dus heb ik de toeters maar op mijn hand nagebootst.

Tot slot: worden de Rode duivels kampioen?

Ja natuurlijk! Maar het maakt me ook niet zoveel uit als ze dat niet worden. Ik volg eigenlijk enkel de verrichtingen van Ajax. Maar het zou wel leuk zijn voor ze!