Op 18 november 2019, precies 100 jaar na de sterfdag van Domela Nieuwenhuis (1846-1919), verschijnt op Excelsior Recordings Meindert Talma’s zestiende album (met luxe fotoboek) de Domela passie, een audiovisuele voorstelling dat het lijden (Domela moest zich in alle drukte staande weten te houden na de dood van zijn opeenvolgende echtgenotes, de drie Johanna’s, en vijf kinderen.), de bekeringszucht (Van dominee tot voorman der socialist tot eenzame anarchist) en het martelaarschap en de uitzonderlijke verering/verheerlijking van Domela Nieuwenhuis als uitgangspunt heeft.
Voor de liveshow De Domela-Passie maakt Talma gebruik van zijn vaste vijfmans-band (Jan Pier Brands op gitaar, Janke Brands op bas, Johan Kooi op drums en Herman Grimme op toetsen), aangevuld met Heta Salkolahti (viool), Myrthe Boshart (cello) en een gemengd koor o.l.v. dirigente Gerda Roorda. Gedurende de hele voorstelling, zowel bij de liedjes als de voordracht tussen de liedjes is er beeldmateriaal te zien, hetgeen de werking heeft van een gezongen documentaire, waarbij beeld en muziek precies synchroon lopen en even belangrijk zijn. Een bijzondere avond over een bijzondere man door bijzondere artiesten deze avond in Enschede!
Liverecensies van De Domela Passie op Explore The North Sjoerd Nota op 3voor12.vpro.nl: "Meindert Talma laat met dit optreden opnieuw een enorme stap in zijn creatieve ontwikkeling zien" (...) "Een uur lang weet het publiek zich geboeid door een aangrijpende muzikale vertelling" (...) "een unieke en indrukwekkende muzikale geschiedenisles."
Joost Ramaer in de Theaterkrant: "Een onvergetelijke gebeurtenis." (...) "Een Fries gospelfestijn." (...) "Talma's droeve charisma geeft daar prachtig gestalte aan. Geen wonder dat Zalen Schaaf tot de laatste stoel was gevuld."
De pers over de Domela Passie
Vincent Kardinaal in Humo (Belgisch weekblad) (****½): "Laat het maar aan Meindert over om daar iets tijdloos en schitterends van te maken." (...) "rockopera zonder weerga"
Menno Pot in de Volkskrant (****) "Nu is er een magnum opus (...) Meindert Talma wekt Domela Nieuwenhuis tot leven op prachtig muzikaal levensverhaal."
Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant (*****): "Zijn volstrekt persoonlijke aanpak krijgt hier een voorlopig hoogtepunt"
Danny Kok in de Nieuwe Revu (****): "Als iemand het leven van Domela Nieuwenhuis gloedvol in muziek kan vangen is het onze favo-Fries Meindert Talma"
Klaas Knooihuizen in Trouw: "Wat een weelde (...) Zijn integere en eigenzinnige biografieën zullen waarschijnlijk nooit vervelen."
3voor12vpro.nl: "De Domela Passie is een ambitieus project: Talma nam de plaat op met band, strijkersensemble en koor. Geen makkelijk te verteren plaat maar daarom niet minder indrukwekkend."
WoNo magazine (*****): "Het album is als geheel een triomf. Met zijn onvaste stem leidt hij band en koor tot grootse hoogten."
Willem Jongeneelen in OOR: "Het meest prestigieuze, verst doorgevoerde conceptalbum van dit Friese orakel tot nu toe."
Over Meindert Talma
Friese Groninger Meindert Talma neemt vanaf 1997 een volstrekt unieke positie in binnen de popcultuur van de lage landen. Van zijn hand verschenen vanaf 1997 15 albums, vier romans, een dichtbundel en een interviewboek. Meindert trad solo en met verschillende muziekformaties overal op in Nederland en België. Talma staat de laatste jaren vooral bekend om zijn (auto)biografische platen, zoals Werkman, Jannes van der Wal, Je denkt dat het komt en Balsturig. Zijn volgende project draait rondom het leven en lijden van een van de grootste leiders van het Nederlands socialisme, Domela Nieuwenhuis, en draagt dan ook de gepaste titel De Domela Passie. Het bijzondere levensverhaal van Nieuwenhuis is koren op de molen van Meindert die dus al meermaals muzikale odes bracht aan bekende en minder bekende Nederlanders, van G.B.J. Hilterman tot Arjan Robben en van Hendrik Werkman tot Jannes van der Wal.