Menu
do 28 mrt 2019
Boekenballade 2019
Met o.a. Levi Weemoedt, A.L. Snijders, Yorick Van Norden, No Songs For Old Men, Wies Wassenberg, Lowie Gilissen, Marijke Agterbosch, Host: Peter Schoof

“De 84ste Boekenweek is van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019. Net als vorig jaar organiseren we ook dit jaar in samenwerking met Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis en Bibliotheek Hengelo weer de Boekenballade. Een avond waar muziek en literatuur elkaar een ferme en liefdevolle handdruk geven.”

Er zijn optredens van A.L. Snijders, Levi Weemoedt, Yorick van Norden, Wies Wassenberg, No songs for old men, Lowie Gilissen en Hengelo's eigen stadsdichter Marijke Agterbosch. De presentatie is in handen van Peter Schoof.

Boekenweek
Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is De moeder de vrouw, naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Een onderwerp dat het nodige stof doet opwaaien. Half literair Nederland neemt aanstoot aan het thema. In plaats van de keuze voor een verheffend Boekenweek-thema, gaat de CPNB voor een thema dat de vrouw terug aan het aanrecht brengt en tot haar rol als moeder. Of onze gasten van de avond het achterste van de tong laten zien over het omstreden thema? Je komt er maar op 1 manier achter: door deze avond bij te gaan wonen! Sowieso de moeite waard in elk geval!

Levi Weemoedt
Özcan Akyol over Levi Weemoedt:  "Aan het begin van deze eeuw, toen ik nog een puisterige puber was, voelde ik een grote behoefte om in de literatuur de antwoorden op mijn levensvragen te vinden. Dat lukte niet. Hoewel ik het kunstenaarsleven leidde, inclusief een getormenteerde ziel en een geveinsde zucht naar drank, net als mijn literaire helden, duwden de meeste boeken me verder in de put. Tot ik het werk van Levi Weemoedt ontdekte.

De persoonlijke ellende spat van zijn poëzie, maar hij verpakt het in de liefde voor taal en ongebreidelde zelfspot, een combinatie die ik niet voor mogelijk hield. Als hij een mislukking beschreef, bood me dat troost, en moest ik ongemakkelijk lachen om mijn eigen pathetische overdrijvingen. Nog vaker deed hij me huiveren om zijn tekstuele spitsvondigheid en het superieure spel met woorden dat hij telkens speelt. De gedichten kwamen soms wat kort en eenvoudig op me over, maar er zijn maar weinig dichters die het autonoom na kunnen doen."

De liefde van Özcan voor het werk van Levi heeft inmiddels geresulteerd in een korte tour van de schrijver. We zijn blij dat we hem ook aan de line-up van deze editie van De Boekenballade toe kunnen voegen!Yorick van Norden
Weinig albums van vaderlandse bodem werden afgelopen jaar zo goed ontvangen als Yorick van Norden's The Jester. Zo repte OOR over “de perfecte popplaat, een muzikaal hart-en-ziel meesterwerk,” noemde de Volkskrant het album “zo aanstekelijk dat je de nieuwe Paul McCartney er gerust even voor laat liggen” en had de Bassist het over “een meesterwerkje dat laat zien dat Yorick tot de groten in Nederland behoort."

‘The Jester is vernoemd naar de hofnar uit Shakespeares Hamlet. Hij heette ook Yorick. En het is de eerste keer dat mijn naam opduikt in de geschiedenisboeken. Hij speelde liedjes, vertelde verhalen, bracht muziek aan het hof van prins Hamlet.’ Yorick van Norden blaakt van levenslust. Je hoeft niet als Hamlet te vragen waar zijn songs zijn. Die staan op een album vol van op de sixties en seventies geënte tijdloze pop, een waar feest van melodieën en tekst.A.L. Snijders
A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Cornelis Müller, maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool). Hij is de uitvinder van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal wordt genoemd, afgekort ZKV en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd. Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven.

Peter Schoof
Presentator Peter Schoof heeft jarenlang gewerkt voor RTV Oost. Daarvoor was hij coördinator beeldende kunst in Enschede. Hij deed veel muziektheater en schoolconcerten en was de laatste 15 jaar ook filmmaker en maakte onder andere kunstprogramma's en docu's. (o.a. over de kunstschilders Jongkind en Voerman). Schoof is ook liedjesmaker en schrijver van Nederlandse teksten. Hij is vanavond naast presentator ook op het podium te zien met de band No Songs For Old Men. Deze band bestaat verder uit Toon Faulhaber en Anton Aukes en speelt Americana met een twist.

Lowie Gilissen
Lowie Gilissen, de Hengelose dichter, leest voor uit eigen en bekende werken. Gilissen is altijd al bezig met taal en woordspelerigheid. Pas later is hij begonnen met vaker schrijven van gedichten. Kenmerkend voor zijn poëzie is een spel met taal, meestal niet rijmend maar toch niet ongerijmd, mild van toon, en begrijpelijk.

Marijke Agterbosch
Marijke Agterbosch is de eerste vrouwelijke stadsdichter van Hengelo. Ze is intussen de vijfde stadsdichter. Haar gedichten kenmerken zich door mooi woordgebruik en ritme. Ze blijft nog een jaar extra aan als stadsdichter van Hengelo, tot medio 2019.

Wies Wassenberg
Voordrachtskunstenaar Wies Wassenberg uit Hengevelde is een pur-sang-liefhebber van de Nederlandse taal en letterkunde. Ze kent tientallen gedichten uit haar hoofd en zal op de boekenballade zeker ook de poëzie laten horen die gewijd is aan De Moeder de Vrouw.

do 28 mrt 2019
Boekenballade 2019
Met o.a. Levi Weemoedt, A.L. Snijders, Yorick Van Norden, No Songs For Old Men, Wies Wassenberg, Lowie Gilissen, Marijke Agterbosch, Host: Peter Schoof

Gerelateerde events

Metropool
Nieuwsbrief

Wil je precies weten wanneer er nieuwe artiesten geboekt zijn of wanneer jouw favoriete band weer optreedt?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!