Menu
Boekenballade 2023
wo 15 mrt 2023
Boekenballade 2023
Music & Lyrics

Tijdens de jaarlijkse Twentse Boekenballade van Stichting Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis, Bibliotheek Hengelo en Poppodium Metropool verklaren muziek, proza en poëzie elkaar vurig de liefde.

Ik ben alles

Tijdens de 88ste Boekenweek vieren we de pluriformiteit van onze identiteit, een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is iedereen de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Deze Boekenballade wordt opgeluisterd door optredens van:

Inga Tjapkes (Enschede, 1969) was columnist bij weekblad de Roskam, is televisiemaker bij RTV Oost en schrijft, presenteert en realiseert eigen mediaproducties.

Wouter Munsterman (Losser, 1979) is pianist, pianodocent en dichter. Hij is werkzaam bij Oyfo en het ArtEZ-conservatorium. Sinds december 2021 is hij stadsdichter van Hengelo. Vanaf oktober 2022 schrijft hij voor regiokrant Tubantia wekelijks een gedicht over een van de 62 buurten van Hengelo. Ook schreef hij het Hengelo’s stadslied. Tijdens deze Boekenballade zet hij nieuwe tekst op oude muziek van Johannes Brahms.

Gijs Wilbrink (Doetinchem, 1984) is schrijver, muzikant en podcaster. De creatieve duizendpoot is nooit vergeten dat zijn basisschoolleraar al zijn dromen en naïeve ambities resoluut overboord gooide door te beweren dat niemand uit de klas zou worden wat hij of zij wilde worden. Hij transformeerde in de afgelopen jaren van pittige punkrocker in rauwe romanschrijver. Zijn ‘woeste en meeslepende’ debuut De beesten (2022) is een Achterhoeks tafereel over een dramatische familiereünie, werd met sterren & ballen overladen en stond wekenlang in menig bestsellerlijst.

Droom Dit
Seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven. Dat is waar Droom Dit in Nederlandstalige poëtische teksten over spreekt. Hun teksten worden omhuld door een modern jasje van rauwe elektronische beats, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers. Het geheel klinkt als de diepste liefde die langzaam weg ebt, de dodelijkheid van eenzaamheid of de bloeddorstige drang naar rust in je hoofd. Geïnspireerd door acts zoals Spinvis, Radiohead, King Krule, Joy Division en Wende, maar ook de Nederlandse literatuur van bijvoorbeeld Cees Nootenboom, heeft Droom Dit een herkenbaar karakter ontwikkeld binnen de hedendaagse Nederpop.

De shows en de muziek nodigen het publiek uit henzelf net zo te verliezen als de band dat op het podium doet. Het verzoek is; dans, schreeuw, zing en droom mee met Droom Dit.

Teddy Tops (Den Bosch, 1989) is maker van literaire programma’s, artistiek leider van spoken word-platform Mensen Zeggen Dingen en oprichter van queer & kunst community Trek Iets Leuks Uit. Ze beweegt zich liefst buiten de gebaande paden en dichtgetimmerde hokjes. Ze ziet het als haar missie los te breken van ‘hoge’ of ‘lage’ cultuur, en van kwaliteit kunst te maken, liefst live, graagst samen, en zo met verhalen de wereld te redden. Ze heeft een teckel die eigenlijk ook Teddy heet, maar ze noemt hem Fred, omdat het verwarrend werd.

Jonah Falke (Ulft, 1991) studeerde fine art painting aan ArtEZ in Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 debuteerde hij met de klassieke coming of age-roman Bontebrug. In 2019 verscheen het autobiografische portret De mooiste vrouw van de wereld, over een jongen die een even zorgeloos als richtingloos bestaan leidt. Zijn Vrij Nederland-reportageserie Van armoede werd Mercur Reportage van het jaar 2022. Alle ‘reportages over het leven in de schaduw van de welvaart’ zijn in boekvorm uitgegeven. In 2023 verschijnt De geschiedenis van mijn sok. Jonah Falke schrijft onder meer voor Vrij Nederland, De Correspondent, ELLE, HP/De Tijd en is vaste columnist bij de Gelderlander.

wo 15 mrt 2023
Boekenballade 2023
Music & Lyrics

Gerelateerde events

Metropool
Nieuwsbrief

Wil je precies weten wanneer er nieuwe artiesten geboekt zijn of wanneer jouw favoriete band weer optreedt?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!