Menu
Boekenweek 2022: Gesproken & Gezongen Woord
zo 10 apr 2022
Boekenweek 2022: Gesproken & Gezongen Woord

Gesproken & Gezongen Woord

In de sfeervolle zaal van Muziekcafé Metropool is presentator Jeroen van Kan de gastheer die verschillende schrijvers en muzikanten het podium biedt. Als Nederlandse journalist, presentator en dichter weet hij een bijzondere draai te geven aan het verhaal van de gasten die aanschuiven. Zo vertelt Bert Wagendorp over zijn nieuwste boek Phoenix en neemt schrijfster Lisa Weeda je mee in haar Nederlands-Oekraïense familiegeschiedenis. Het maatschappelijk stokje komt terug in het verhaal van Hanna Bervoets en Jan van Mersbergen neemt bezoekers mee in zijn zoektocht naar zijn vader als kluizenaar, beschreven in zijn laatste boek (“Mijn pa is nooit alleen”).

Daarnaast draait dj Dr. Anders een literair getinte set (jazz/hiphop) die speciaal voor de middag wordt samengesteld. Later op de middag maak je kennis met de band From//October die een bijzondere sfeer meegeeft aan woorden en klanken.

Het thema van de Boekenweek: ’Eerste liefde’

We hebben er vast allemaal herinneringen aan, die allereerste liefde. Er ging een wereld voor je open vol spanning en euforie, maar ook vol onzekerheid en verdriet. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. En waar vind je meer dichters en schrijvers dan in de Bibliotheek? Kom naar de Bibliotheek Enschede en leen een boek van één van jouw favorieten.

Informatie over de schrijvers en muzikanten

Bert Wagendorp
Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) schrijft al sinds 2006 driemaal per week een nieuwscolumn in de Volkskrant. Van 2001 tot 2006 schreef hij wekelijks een sportcolumn. Hij was sportverslaggever en vier jaar lang correspondent in Londen. In 1995 debuteerde hij als schrijver met de novelle De Proloog. Wagendorp schreef in 1995 zijn eerste boek: De Proloog. Het grote succes volgde in 2013 met het verschijnen van Ventoux, dat boek werd later verfilmd. Zijn nieuwste boek Phoenix is net uit en handelt over emigratie, vriendschap en het noodlot in het Amerika van de 2e helft van de 19e eeuw.

Hanna Bervoets
Hanna Bervoets (1984), in 2021 nog schrijfster van het Boekenweekgeschenk, is inhoudelijk en vormtechnisch op zoek naar telkens nieuwe manieren om haar onmiskenbare maatschappelijke engagement uit de drukken. Van romans zoals Alles wat er was, de toekomstroman Efter, tot Ivanov, is steeds een schrijfster aan het woord die trefzeker formuleert, lenig construeert, boordevol verbeelding zit en nooit roeperig of te expliciet wordt. Ze heeft een stevige productie, met een eigen toon en plaats. En laten we ook haar columns in de Volkskrant niet vergeten; ze zijn van hetzelfde laken een pak.

Lisa Weeda
Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Afgelopen oktober debuteerde zij met de roman Aleksandra, over haar Oekraïense familiehistorie en werd ze ook door de Volkskrant benoemd tot literair talent van 2022. Oekraïne is nooit ver weg in het werk van Lisa Weeda. Vorig jaar vertelde de schrijver in Kunststof over haar debuutroman Aleksandra waarin ze schrijft hoe haar familie omgaat met de scheiding tussen Oost en West in het geboorteland van haar oma: Oekraïne. Haar virtual reality werk ROZSYPNE (scenario & co-regie, Studio ZZZAP), dat het Oekraïense perspectief van de MH17-ramp exploreert, ging in wereldpremière op het IDFA festival 2019 en werd genomineerd voor een award in de categorie DocLab Competition for Immersive Non-Fiction.

Jan van Mersbergen
Jan van Mersbergen (1971) wordt door NRC Handelsblad ‘een van de interessantste schrijvers van Nederland’ genoemd. Hij schreef tien romans, een novelle en onder pseudoniem drie thrillers. Hij publiceerde in kranten, week- en maandbladen, literaire tijdschriften, bundels, websites, bij radio uitzendingen, in bloemlezingen. Zijn boeken zijn vertaald in diverse talen. Zijn werk werd o.a. bekroond met: F. Bordewijkprijs (De laatste ontsnapping), BNG Nieuwe Literatuurprijs (Naar de overkant van de nacht) en de Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller (Dagboek uit de rivier).

Dj Dr. Anders
Al meer dan 30 jaar draait dj Dr. Anders op uiteenlopende festivals, feesten en events; altijd zoekend naar het maatwerk en de juiste sfeer neerzettend.

From//October
Sinds 2020 bouwt deze Enschedese band van Dion Tiktak en Lennard Steiginga en Erik-Jan Meerholz aan een repertoire. Vooral live ontwikkelt de band zich met een sterke sound en samenzang. De sferische, nostalgische indie-rock, met mooi gezongen teksten nemen ons mee naar de liefde, onze dromen en jeugdherinneringen.

Jeroen van Kan
Jeroen van Kan is schrijver en radio- en televisiepresentator. In november 2019 verscheen van hem de verhalenbundel Hoe Matt een dode vis werd. Twee jaar eerder debuteerde hij als dichter met de bundel De wereld onleesbaar.

Tussen 2016 en 2019 presenteerde hij VPRO Boeken, en daarvoor bij dezelfde omroep het radioprogramma De avonden. Verder was hij redacteur van de literaire tijdschriften Tirade en De Tweede Ronde. Sinds 2019 is hij directeur van de SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam).

Ticketverkoop

Leden van de Bibliotheek Enschede betalen €10,00 per ticket, niet-leden betalen €12,50. Koop via deze link je tickets! 

zo 10 apr 2022
Boekenweek 2022: Gesproken & Gezongen Woord

Gerelateerde events