Menu
za 27 jun 2020
Expositie Luuk Willemen
"Work in Progress"

Als kunstenaar vind ik het erg belangrijk om de toeschouwer een ervaring te bieden. Een moment waarin de comfortabele bubbel doorbroken wordt en vragen of emoties de overhand nemen. In tijden waarin de wereld in snel denderende tred langs ons heen walst poog ik tot bewustwording van het moment waarin we zijn.’ – Luuk Willemen

Dit schooljaar zijn de afstuderende kunststudenten van de AKI, dankzij de Corona crisis, helaas niet in staat om hun werk in fysieke vorm te tonen. Na een doorlopend proces van 4 jaar kon Luuk Willemen het niet over zijn hart verkrijgen om de gemaakte werken slechts digitaal te presenteren. ‘Het is het verschil tussen een mp3’tje of een optreden van een live-band’. Met deze gedachte belandde hij uiteindelijk via de Gemeente Enschede bij Poppodium Metropool.

De expositie genaamd ‘Work in Progress’ biedt inzicht in het proces dat de geboren Hengeloër de afgelopen jaren heeft ondergaan. Van grote invloed is de half jaar durende reis die hij in 2018-2019 door China maakte. Door zijn ervaringen in veelal grote schilderijen en (geschilderde) installaties om te zetten probeert hij de verf onderdeel te maken van de realiteit waarin we ons bevinden. In een poging om het kader van het canvas te doorbreken is hij niet bang het materiaal te bevragen en zijn gereedschap te verloochenen.

'Doorleefde plekken zoals verweerde en bespoten muren zijn een afspiegeling van de geschiedenis die ze met zich meedragen. De sporen van vergane tijd omgezet in hetgeen we nu kunnen aanschouwen. Het zelfde verhaal kan ook worden verteld door de rimpels in het gezicht van een oude man of vrouw.' Door zijn bestaande werk gedeeltelijk over te schilderen, dit te filmen en vervolgens weer over het canvas te projecteren speelt hij met de perceptie van tijd, ruimte, materiaal en ervaring. De projectie houd de herinnering in stand en toont de ontwikkelingen die het doek heeft ondergaan.

De nieuwe inzichten binnen het proces bieden motivatie om nog dieper te duiken in het onbekende en vol goede moed het avontuur van het autonoom kunstenaarschap tegemoet te gaan.

De tentoonstelling zal in tijdframes worden ingedeeld waarbinnen 30 personen tegelijkertijd de tentoonstelling kunnen bezichtigen. Om teleurstelling aan de deur te voorkomen vragen wij dan ook vriendelijk om je aan het gekozen tijdframe te houden.

za 27 jun 2020
Expositie Luuk Willemen
"Work in Progress"

Gerelateerde events