Menu
Iconic Albums - Moontan
vr 27 jan 2023
Uitverkocht
Iconic Albums - Moontan
Live interview met Rinus Gerritsen over het iconische Golden Earring album Moontan.

Op vrijdag 27 januari 2023 staat het legendarische album Moontan van Golden Earring centraal tijdens Iconic Albums in Metropool Muziekcafe in Enschede. Bassist Rinus Gerritsen wordt op het podium geïnterviewd en andere hoofdrolspelers vertellen hun verhaal vanaf een groot scherm. Ook zal Rinus de bezoeker een unieke inkijk geven de ontstaansgeschiedenis aan de hand van de mastertapes. “We gaan Radar Love en Vanilla Queen ontleden”, aldus Rinus.

Moontan werd uitgebracht in 1973 en is het enige album van de Earring dat in de Verenigde Staten de gouden status heeft bereikt. Op dit legendarische album staat natuurlijk Radar Love, de grootste hit ooit van de Haagse band. De ultieme auto-song weet tot nummer 13 in de Amerikaanse hitparade te klimmen. En ook Candy’s Going Bad komt uiteindelijk binnen in diezelfde hitlijst. “Ik kijk met veel plezier terug op de opnames in de Soundpush studio in Blaricum. Al hadden we toen niet echt door dat Radar Love zoveel impact zou hebben.”

Andere nummers als Just Like Vince Taylor en Vanilla Queen groeiden uit tot Earring-klassiekers, waarbij Vanilla Queen zelfs tot in het laatste optreden in Ahoy in 2019 een belangrijke rol speelde in de live set. “Op Vanilla Queen zijn twee samples van Marilyn Monroe te horen, naast erg interessante andere geluidseffecten”, legt Rinus uit, die aangeeft dat de Earring tijdens Moontan zichzelf veel vrijheid permitteerde. Dat leidde op Moontan tot zes nummers in totaal met een gemiddelde duur van ruim 6 minuten en 40 seconden.

Naast de bassist zullen zanger en tekstschrijver Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk hun verhaal vanaf groot scherm doen via vooraf opgenomen video interviews. Ook platenbaas Willem van Kooten en saxofonist Bertus Borgers, die aan enkele nummers meewerkte, komt op die manier aan het woord. Rinus neemt de mastertapes van Radar Love en Vanilla Queen mee om bezoekers deelgenoot te maken van het ontstaansproces van deze Earring-klassiekers. Kom dus langs en dompel je een avond lang onder in het unieke verhaal van vier Haagse vrienden, die muzikale wereldgeschiedenis schreven. Tip van de sluier hieronder!Iconic Albums
Tijdens de reeks Iconic Albums staan beroemde albums van Nederlandse artiesten centraal, door middel van interviews met de artiesten en anderen die het ontstaan van deze albums uit eerste hand hebben meegemaakt. Iconic Albums komt uit de koker van Martin Kuiper, ook verantwoordelijk voor de live documentaire avond Behind the Music, www.behindthemusic.nl , Muzikale Voetsporen en video interview platform FaceCulture, www.youtube.com/faceculture. Tijdens eerdere edities van Behind the Music in Paard waren Rinus Gerritsen van Golden Earring, Spike van Di-rect en Tim Akkerman te gast. Afgelopen zomer vond in Paard Muzikale Voetsporen - Anneke van Giersbergen eert Kate Bush plaats. De vuurdoop van de allereerste editie van Iconic Albums, waarin Mental Floss For The Globe van Urban Dance Squad centraal stond, was op 15 september 2021 in een uitverkocht De Helling in Utrecht.

vr 27 jan 2023
Uitverkocht
Iconic Albums - Moontan
Live interview met Rinus Gerritsen over het iconische Golden Earring album Moontan.

Gerelateerde events