Menu
Koningsfestival Enschede 2023 - Wilminkplein
do 27 apr 2023
Koningsfestival Enschede 2023 - Wilminkplein

Op Koningsdag bieden de partners van de huiskamer van de stad (Metropool ǀ Poppodia van Twente, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Kaliber Kunstenschool en Bibliotheek Enschede) gezamenlijk een programma aan met muziek, creatieve workshops, dans en (voor)lezen. Daarnaast kun je op het Wilminkplein terecht om te relaxen op het plein of op het terras en te genieten van een hapje en een drankje op donderdag 27 april van 11:00 tot 19:00 uur.

Bekijk hier het volledige tijdschema! 

Podiumprogramma

Host: Mark de Geest
Rapper en spokenword artiest Mark de Geest verzorgt als host/mc de presentatie van de dag met wakkere woorden en positieve energie. 

11:00-11:30 uur The Sugar Plums (Popschool Kaliber) 
Leerlingen van de Popschool van Kaliber zullen een spetterend optreden ten gehore brengen!

12:30-13:15 uur Jarlentji
Jarlentji maakt R&B met een futuristisch randje die ze zelf schrijft en produceert. Die producties zijn uitermate ritmisch en groovy want van huis uit kreeg ze op dat gebied het nodige mee met een vader die professioneel drummer is met een voorliefde voor fusion. Andere inspiratiebronnen zijn Michael Jackson, FKA Twigs, Pharrell Williams en Kanye West. De producties waarbij ze R&B laat fuseren met neo-soul en elektronica voorziet ze met haar zwoele en warme stemgeluid zelf van vocalen en je kan dus gerust nu al spreken over een groot multi-talent dat zich heeft bekwaamt in meerdere disciplines. Klinkende bewijzen zijn de inmiddels verschenen EP 1 en de EP ‘Schaduw’.


14:15-15:00 uur Droom Dit
Seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven. Dat is waar Droom Dit in Nederlandstalige poëtische teksten over spreekt. Hun teksten worden omhuld door een modern jasje van rauwe elektronische beats, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers. Het geheel klinkt als de diepste liefde die langzaam weg ebt, de dodelijkheid van eenzaamheid of de bloeddorstige drang naar rust in je hoofd. Geïnspireerd door acts zoals Spinvis, Radiohead, King Krule, Joy Division en Wende, maar ook de Nederlandse literatuur van bijvoorbeeld Cees Nootenboom, heeft Droom Dit een herkenbaar karakter ontwikkeld binnen de hedendaagse Nederpop.

De shows en de muziek nodigen het publiek uit henzelf net zo te verliezen als de band dat op het podium doet. Het verzoek is; dans, schreeuw, zing en droom mee met Droom Dit.

16:00-16:15 uur Arthur Adam
Muzikant, filosoof en Stadsdichter Arthur Adam ten Cate neemt deze dag op het grasveld plaats achter de schrijftafel en zal met dichtwerk het podium betreden: “Ik kijk met een frisse en beschouwende blik naar de stad, als filosoof én als kunstenaar. Mijn doel is de ziel van de dag in poëzie te vangen.”

16:15-17:00 uur Maartje
Maartje maakt scherpzinnige nederpop die te omschrijven is als een combinatie van Sophie Ellis-Bextor en Froukje, met een vleugje Troye Sivan. Ze vangt haar persoonlijke beschouwingen in catchy hooklines en is niet bang om de luisteraar dichtbij te laten komen. Het elektronische karakter van de muziek maakt het toegankelijk en een tikkeltje ongewoon, wat meteen een treffende omschrijving is voor Maartje als geheel. De pieken én dalen van het leven zijn de inspiratiebron voor haar liedjes en tijdens een optreden zal je dan ook kunnen dansen en huilen, wie weet zelfs tegelijk.17:15-19:00 uur
Vierbijvier
Misschien wel het bekendste Enschedese DJ Collectief die jaren geleden, House, Disco en Techno in een nieuw jasje onder de aandacht hebben gebracht. Met hun eigen intense en beruchte avonden hebben ze het Twentse nachtleven opgeschud en verfrist.

Daarnaast zijn ze graag geziene DJ’s bij collega organisatoren en heb je ze wellicht al eens gezien op 1 van de vele festivals die NL rijk is. Nu, jaren later, zijn ze nog steeds actueel en een zekerheidje voor de die-hard liefhebber.

Workshops en activiteiten

Doorlopend van 11:00-18:00 uur in de verschillende tenten

BiebBakFiets
De BiebBakFiets komt naar het Koningsfestival. En hij is gevuld mét boeken.... de mooiste (voor)leesboeken, strips maar ook boeken over cultuur zoals popfotograaf Anton Corbijn. We delen gratis exemplaren van de Donald Duck uit en je kan terplekke neerploffen, leesplezier gegarandeerd!  

Silent reading
Voorlezen en verhalen vertellen, daar kun je toch nooit genoeg van krijgen?! Dus er wordt vanaf 11 uur lekker váák voorgelezen & verteld. Dit keer mét een koptelefoon waardoor je niks hoeft te missen. 


Workshop poëzie in je pocket
Wij willen het liefst poëzie delen met iedereen! Op Koningsdag gaan we een soort ‘pocket’ maken waar we een mooi gedicht in doen (er liggen gedichten klaar, maar je kan ook zelf poëzie verzinnen). Deze pocket kan je zelf houden of laat juist een gedicht achter bij jouw geweldige oma, een lieve vriend of maak een onbekende blij. Wie verras jij met deze poëzie in je zak?  

Workshop boekenlegger
In deze workshop gaan we creatief aan de slag…. we gaan een heuse boekenlegger knutselen. Daarbij gebruiken we papier, stiften, lijm, sticker en foamfiguren.

Workshop Koninklijke kronen
Wil jij je deze dag ook als een koningin voelen? Maak dan bij deze creatieve workshop van Kaliber je eigen kroon! Ga aan de slag met allerlei verschillende materialen en wees lekker creatief. Kunstdocent Saskia Griepink zal je helpen met het ontwerpen van de mooiste kroontjes.

Sokpopconcert Live tijdens Koningsdag
Wie tussen de 4 en 8 jaar is, houdt van zingen en dol is op sokpoppen kan op Koningsdag donderdag 27 april in Enschede helemaal uit z’n dak gaan bij Sokpopconcert Live.

Op 27 april worden in een speciale tent op het Wilminkplein de leukste kinderliedjes gezongen. Tijdens het concert zingen de bezoekers samen met Wilminks Kweek.

Natuurlijk mogen eigen gemaakte sokpoppen mee naar het plein. Een oude sok meenemen kan ook. Voorafgaand aan de voorstellingen staan medewerkers van het Theateratelier klaar om te helpen oude sokken om te toveren in de coolste sokpoppen.

Samen met de andere kinderen, hun poppen en Wilminks Kweek worden het vast spetterend sokpopfeesten!

Om 13:15-13:45 uur en 15:00-15:30 uur vinden de sokpopconcerten plaats.

Workshops met vaste tijden

11:30-12:00 uur Workshop Streetdance
Deze populaire dansstijl is niet meer weg te denken, je ziet het veel bij grote shows, dansprogramma’s en natuurlijk TikTok. De bewegingen zijn stoer, snel en lekker energiek. Danseres Adinda Groeneveld kan jou alles leren over streetdance en in deze workshop ga je aan de slag met een leuke choreografie. Je hoeft nog geen ervaring te hebben, iedereen mag lekker meedansen!

16:45-17:15 uur Workshop Ukelele (12+)
Dit vrolijke en schattige instrument lijkt op een gitaar, maar is handzamer en heeft slechts vier snaren. Tijdens deze instapworkshop zal je zien dat je al snel leuke liedjes kunt spelen op de ukelele! Maaike Norder weet als geen ander hoe je in korte tijd samen muziek kunt maken. Plezier gegarandeerd!

Daarnaast heeft Kaliber Kunstenschool een gezellige kraam waar diverse instrumenten kunnen worden
uitgeprobeerd.

Kraampjes op het plein

Muziekbank:
De muziekbank is aanwezig met een kraam voor de verkoop van platen en cd's. Volop keuze, komen jullie ook rondneuzen? 


do 27 apr 2023
Koningsfestival Enschede 2023 - Wilminkplein

Gerelateerde events