Menu
Nielson
vr 17 nov 2023
Nielson
Nieuwe plaat, nieuwe verhalen, nieuwe Nielson!
Support: Tijn en Puck


19:30 uur Zaal open
20:30 uur Puck & Tijn 
21:30 uur Nielson

Het is 11 jaar geleden dat Nielson doorbrak met zijn ritmische, energieke en opgewekte Nederpop. Hij heeft op zo’n beetje elk festival, theater en poppodium gestaan, won twee Edisons voor zijn album ‘Diamant’ en met grote hits als ‘IJskoud’, ’Sexy als ik dans’, ‘Hoe’ en ‘Beauty & de brains’ is hij inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse pop. Dit jaar zal Nielson veel nieuwe muziek uitbrengen. Nielson: “Ik wil nieuwe verhalen maken. En samen met jullie zal deze clubtour een geweldig nieuw verhaal worden. Ik kan niet wachten!" Je leest het goed, Nielson gaat op tour, staat te popelen en komt dus op 17 november naar Hengelo.

De diepte in met Nielson.

“Zullen we gewoon weer muziek gaan maken?” Dat was het antwoord van Niels Littooij toen hij met zijn team de plannen voor zijn nieuwe album besprak. “Laten we de studio weer zien als speeltuin. Muziek maken omdat het léuk is.” Want als je alles afpelt is dát waarom Niels ooit Nielson werd en ruim elf jaar geleden zijn gitaar oppakte om verhalen te vertellen.

Zo ontstonden de plannen voor het vierde studio album; “ Niels. “ In de studio was de enige regel: ‘er zijn geen regels’. Liedjes met of zonder gitaar, met of zonder beat, binnen vertrouwde kaders of juist daarbuiten. Met artiesten waar hij, op verschillende manieren, een persoonlijke connectie mee heeft: Sarita Lorena, Maxine en Sigourney K.

Bij het schrijven werden eerdere, zelfopgelegde standaarden van tafel geveegd. Want wie bepaalt die standaarden eigenlijk? Voor een frisse wind vroeg Nielson zijn vaste live-gitarist Kevin Patrick om mee te schrijven en een stukje muzikale onbevangenheid toe te voegen. Het leidde tot Niels: een gelaagd popalbum dat qua sound gevarieerder klinkt dan ooit. Niels: “Als je de vocals uitzet, vertelt de muziek zelf ook een verhaal.” Het mooiste aan het album? “Dat je een gast hoort die plezierheeft”.

Toch betekent dat niet dat er op Niels alleen maar vrolijke liedjes staan. Op het album omarmt Niels de man die hij is geweest en de man die hij is geworden. Ouder worden, relatieproblemen, veranderende vriendschappen, verlies, geluk, grote en kleine levensvragen: alles komt aan bod. Universele kwesties waarmee ieder mens te maken krijgt en daardoor herkenbaar zijn, maar uniek door hoe Nielson zich tot deze thema’s verhoudt. Niels: “Ik schrijf op wat ik voel over wat ik meemaak. En hoe meer ik schrijf, hoe meer ik voel. Net zo lang tot ik dingen ontdek die ik eerder niet zag. Door steeds dieper te graven, ontstaan steeds andere liedjes. Juist door vooraf niet te bepalen wat het album moest zijn, is het alles geworden wat ik op dit moment ben.” Het helpt dat hij ouder is, de dertig gepasseerd. Mensen pikken het als hij het ergens over heeft. “En ik pik het ook beter van mezelf.”

Elf jaar staat Nielson nu op het podium. In 2012 maakte hij een vliegende start met zijn energieke nederpop. Na zijn debuut; Beauty & de Brains scoorde Nielson hits met Hoe, Mannenharten, Sexy Als Ik Dans, Hotelsuite, Diamant, IJskoud en Ik Sta Jou Beter en ontving hij meerdere gouden en platina platen. Zijn laatste album Diamant leverde hem twee Edisons op. In 2021 bracht hij onder zijn eigen naam de EP Grijs uit. De gelijknamige single symboliseerde de afsluiting van een donkere periode na het plotselinge verlies van dierbaren. Het nummer werd een platina hit dankzij de vertolking van Jaap Reesema in het programma “ Beste Zangers. “ Samen brachten zij een speciale versie ten gehoren tijdens het jaarlijkse Televizier Gala wat tot grote ontroering leidde in Nederland. De video op youtube is inmiddels 1 miljoen keer bekeken.

Nu zijn hart lichter is, wordt zijn muziek dat ook weer. In mei 2022 brengt hij in samenwerking met KWF zijn single Stralen uit, geïnspireerd op de levenslust die hij voelt sinds hij weet dat het leven geen garanties geeft. “Wat een gezegend mens ik al die tijd was geweest, realiseerde ik me pas toen het anders liep.”

Zijn deelname aan Beste Zangers, waarin hij vertolkingen van andermans liedjes overgiet met zijn herkenbare maar verrassende geluid, resoneert bij het publiek, geeft zijn 10-jarig artiesten jubileum extra glans en zet hem terug op de kaart.

Nielson realiseert daarnaast ook zijn droom om een Nederlandstalige kersthit te scoren en vind zo zijn weg weer terug naar de hitlijsten van Nederland. In de lente van 2023 maakt hij zijn Pinkpop-debuut, en kondigt hij een nieuwe clubtour aan. Het is Niels’ bedoeling om nog minstens tien jaar aan zijn carrière toe te voegen, en dan nog eens tien. Maar nu is het nu. Nu geniet hij van alles wat er is en alles wat er niet meer hoeft te zijn. Nu wil Nielson gewoon Niels zijn, die mensen raakt door te doen wat hij het liefste doet. Muziek maken. Omdat het leuk is.

vr 17 nov 2023
Nielson
Nieuwe plaat, nieuwe verhalen, nieuwe Nielson!
Support: Tijn en Puck

Gerelateerde events