Menu
Saxion studenten ontwikkelen Virtual Reality concertbeleving met Symfonia en Metropool

Saxion studenten ontwikkelen Virtual Reality concertbeleving met Symfonia en Metropool

donderdag 25 maart 2021

Hoe creëer je een geloofwaardige concertervaring in virtual reality? Met die vraag van Metropool en Symfonia zijn studenten van Saxion in Enschede aan de slag gegaan. De resultaten van deze Twentse samenwerking zijn gepresenteerd in de vorm van een prototype. Deze applicatie stelt muziekliefhebbers in staat om vanuit huis samen met andere concertbezoekers virtueel een concert mee te maken.

Matthijs van Veen van het Saxion XR Lab: ‘’Het idee van een concertbezoek in virtual reality is een logische stap in de ontwikkeling van deze nieuwe techniek. Hierdoor kan je tegelijk met andere muziekliefhebbers van over de hele wereld bij elkaar komen voor een unieke concertbeleving. Zeker in de tijd waar een fysiek bezoek op locatie niet meer mogelijk is kan dit een oplossing zijn voor poppodia en orkesten om nieuw publiek te trekken”.

Prototype
In het prototype zijn er twee scenario’s uitgewerkt. In het eerste (Symfonia) scenario kan je een digitaal concert bijwonen waarbij de dirigent Symphony No. 9 van Antonín Dvořák begeleidt. In het tweede (Metropool) scenario kan je een live performance bijwonen van de Twentse artiest Lauringer. De inbreng en begeleiding bij deze processen van Symfonia en Metropool bleken zeer waardevol vanwege de praktijkervaringen van deze instellingen. Bij het creëren van de scenario’s hebben de makers, allemaal studenten die werken binnen de learning community Immersive Technology & Storytelling, zich gefocust op het optimaal benutten van de mogelijkheden van een digitale wereld. Zo is er een fantasiewereld gemaakt met elementen uit de klassieke oudheid en kun je digitaal vuurpijlen afschieten om meer sfeer te creëren.

Virtual reality en motion capture
Voor de productie van de virtual reality ervaring is gebruik gemaakt van techniek uit de game wereld. Zo zijn de bewegingen van de dirigent en Lauringer opgenomen met een motion capture pak van het Enschedese bedrijf Xsens. Voor de visuele weergave is software gebruikt waarmee ook computergames worden gemaakt.

Bas Vorstenbosch, projectmanager van het project en zelf ook student, benadrukt dat het om een prototype gaat. “Je wil uiteindelijk toe naar een situatie waar je als muziekliefhebber met vrienden een ‘echt’ digitaal concert bijwoont. Je staat dan in je woonkamer virtueel tussen het publiek. Hierbij is het mooie aan virtual reality dat je een concert ervaring kan beleven die in het echt nooit zou kunnen. Bijvoorbeeld op een bijzondere locatie als de Mount Everest. Ook kun je bij een concert altijd dicht bij het podium zijn of zelfs een optreden bijwonen van een overleden artiest. De namen van alle studenten die hebben meegewerkt zijn te vinden onder de YouTube links onderaan dit bericht.

Sfeerimpressie video’s
Van de scenario’s en het productieproces zijn 3 video’s gemaakt die goed weergeven wat deze techniek muziekliefhebbers, orkesten en podia in de toekomst kan bieden.

VR Live Performance (Commercial):
In deze video zie je een concept hoe muziekliefhebbers thuis een virtual concert kunnen bijwonen door middel van een 3D VR bril.



VR Live Performance ft. Lauringer (Flythrough):
Een flytrough van een mogelijke virtual reality concertervaring van de Enschede zangeres Lauringer. Song: Green Park.



VR Live Performance – Behind The Scenes:
Bij de productie van een digitaal concert komt veel techniek kijken. In deze video een deel van het productieproces waarbij Lauringer en de dirigent door middel van motion capture hardware van het Enschedese Xsens digitaal worden gereproduceerd.



Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs van Veen, projectleider Saxion XR Lab | 06-19073976 | m.w.vanveen@saxion.nl

Metropool
Nieuwsbrief

Wil je precies weten wanneer er nieuwe artiesten geboekt zijn of wanneer jouw favoriete band weer optreedt?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!