Menu
Summer Square Festival terug van weggeweest

Summer Square Festival terug van weggeweest

woensdag 5 juni 2024

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 juli keert het gratis toegankelijke festival Summer Square na elf jaar terug naar Hengelo. Het festival georganiseerd voor en door jongeren zal plaatsvinden op het recent gerenoveerde marktplein in Hengelo en is een samenwerking van initiatiefnemers Metropool Poppodia van Twente en Studio15.

Het festival
Summer Square Festival is in 1998 ontstaan als samenwerking tussen Scala Welzijn en Metropool Poppodia van Twente met het idee om aanstormend (lokaal) talent een podium te geven. Maar ook om jongeren te laten participeren bij de organisatie en zo betrokkenheid op cultureel vlak te creëren. In totaal heeft het festival 14 edities gehad, waarvan de editie van 2013 de laatste was.

Het programma
In het verleden hebben talenten, die inmiddels zijn uitgegroeid tot volwaardige artiesten, op het podium gestaan. Denk hierbij aan grote namen, zoals Froukje, Bökkers, Miss Montreal, Chef Special en Jungle by Night. Naast de muzikale invulling van het programma, staat het festival ook bekend om de hiphop battles en festival markt.

Met de terugkeer van het festival is de organisatie vastberaden om het succes weer op te pakken en de populariteit nieuw leven in te blazen.

Pim Kokkeler, mede-organisator van het festival, legt uit: "Ondanks dat het festival ruim tien jaar niet heeft plaatsgevonden merken we dat er nog steeds enorm veel vraag is naar een evenement voor jongeren in Hengelo. Met een flinke dosis enthousiasme en een groep geweldige vrijwilligers en partners zijn we begonnen met het samenstellen van een programma dat niet onder doet aan de vorige edities. Voor het programma werken we samen met Metropool. Tegelijkertijd loopt er een oproep via kansenplatform Checksonar.nl. Zo hebben jongeren inspraak op de artiesten die komen spelen. Aanstormend talent dat graag wil komen spelen, kan zich nog aanmelden op het platform.”

De precieze invulling van het programma op beide dagen zal de aankomende weken bekend gemaakt worden op de Instagram en Facebook van Summer Square en Studio15, en op de website van Metropool.

De organisatie
De organisatie van Summer Square Festival wordt opgepakt door Metropool en Studio 15 en voor een groot deel door jonge vrijwilligers. Studio15 is een plek waar jongeren kunnen werken aan hun creativiteit. Het organiseren van het festival sluit daar goed bij aan. De jongeren werken mee aan verschillende onderdelen, waaronder het programma, de marketing en de techniek, waarin Metropool in de lead is. Dat maakt het festival écht een evenement voor en door jongeren.

Pim hoopt dat het festival goed wordt bezocht: “Met de terugkeer van Summer Square Festival zijn we vastberaden om het jaarlijkse evenement weer terugkerend op de kaart te zetten. Hiermee wordt Hengelo verrijkt met een té gek evenement dat hopelijk jongeren verbindt en samenbrengt. Tegelijkertijd maken ze kennis met de leuke en leerzame kant van de organisatie.”

Summer Square Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hengelo en maatschappelijk partner Rabobank Centraal Twente.