Menu
Dawn Brothers
vr 08 dec 2023
Dawn Brothers
Muzikale wervelwind die rock, folk, blues en soul moeiteloos vermengd.
Support: Jesperjesper


Wie de Dawn Brothers aan het werk ziet, wordt onherroepelijk meegezogen in de muzikale wervelwind die over het podium raast. Het gaat alle kanten op, waarbij rock, folk, blues en soul ogenschijnlijk moeiteloos worden vermengd tot een onweerstaanbare cocktail. Het is dat prikkelende 'wat gebeurt hier allemaal'--gevoel dat maakt dat je zélf onderdeel van deze Rotterdamse band zou willen zijn. Een band die perfect op elkaar is ingespeeld, spelplezier uitstraalt en waarbij de liefde voor de muziek door elke ader giert.

Dat blijkt ook uit hun nieuwe plaat, 'Alpine Gold', die dit najaar op 27 oktober verschijnt bij Excelsior Recordings en waarop de band een dik pak hekserij loslaat op hun publiek. Als de basis van het gerecht goed is, heb je echt maar een paar ingrediënten nodig en zijn verdere toeters en bellen overbodig en vooral afleidend. Dit geldt ook voor de Dawn Brothers, voor wie hun nieuwe album 'Alpine Gold' een terugkeer naar de energie van het debuutalbum is geworden. Geen geouwehoer, gewoon een goede plaat met sterke songs maken, dat was het idee. Ze mogen dan de bescheidenheid zelve zijn, de Dawn Brothers zijn op 'Alpine Gold' niet bang om de Doos van Pandora open te trekken en een golf van eigenzinnige, spannende en originele muziek over hun publiek uit te storten, die ze betoverd zal achterlaten.

De Dawn Brothers passen met hun no-nonsense mentaliteit naadloos in de Rotterdamse 'niet lullen maar poetsen' - community. Maar vergis je niet. Ze mogen dan nonchalant lijken, hun hedendaagse interpretatie van rootsmuziek bewijst dat hier een groep muzikanten staat die verdomd goed weet waar ze mee bezig zijn.

In 2017 verscheen hun debuutalbum 'Stayin' Out Late', dat een onverwacht succes werd en ook een boel positieve recensies kreeg. 'Vampire' was een hit in de Nederlandse en Duitse indiecharts en gaf de band een kickstart: de groep tourde door Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Hongarije en speelde in krap twee jaar tijd ruim 200 shows. Zo bliezen ze in Duitsland menig muziekliefhebber omver met hun performance tijdens het WDR Rockpalast Crossroads festival en kregen ze in eigen land de titel van OORtalent tijdens de Popronde. Ook traden ze op tijdens het Oppikoppi festival in Zuid-Afrika en beproefden ze als eerste Nederlandse band hun geluk tijdens het legendarische Americanafest in Nashville, USA.

Het tweede album, 'Classic', verscheen in 2018, gevolgd door headlinetours in Nederland en Duitsland en twee supporttours voor DeWolff. Met DeWolff zouden ze in 2019 opnieuw samenwerken voor 'Next Of Kin', een project waarbij onder andere ook Tim Knol betrokken was. Het resultaat van deze samenwerking was een zes nummers tellende EP en een tour door Nederland met de gelegenheidsband. Daarna volgden 'Dusk' (2021) en 'Double Cream' (2022). Die laatste, opnieuw een samenwerking met DeWolff, kreeg, naast enthousiaste reviews, een prestigieuze Edison nominatie en was de eerste plaat waarop nieuwe bassist Tammo Deuling zijn kunsten vertoonde.

De nummers die op 'Alpine Gold' zijn beland, werden binnen twee maanden geschreven en vervolgens opgenomen. Dit gebeurde in de Electric Monkey in Zaandam, waar de band zich samen met producer Paul Willemsen terugtrok en een mysterieus, magisch narratief op plaat vastlegde.

Support: Jesperjesper
Jesperjesper is de nieuwe band rondom Jesper Albers, die je kunt kennen als drummer van rockband Paceshifters maar met Jesper Jesper begeeft hij zich in wat rustiger vaarwater. Dit keer speelt hij zijn eigen werk als zanger/gitarist ondersteund door zijn band bestaande uit Aimée Magsino (bas) Ruud Gielen (drums) en Jim Zwinselman (gitaar/pedalsteel). De debuut EP is in de maak en liefhebbers van Ryan Adams, Kurt Vile en Neil Young mogen daar reikhalzend naar uitkijken.

vr 08 dec 2023
Dawn Brothers
Muzikale wervelwind die rock, folk, blues en soul moeiteloos vermengd.
Support: Jesperjesper

Gerelateerde events